27 Ağustos 2008 Çarşamba

kadınlar, savaş ve tecavüz

Kadınlar toplu tecavüze uğrayarak, işkence görerek, öldürülerek, evlat ve eş acısı çekerek savaşların en iğrenç uygulamalarına maruz kalıyor, en onulmaz acılarıyla karşılaşıyorlar.

Savaşlardaki toplu tecavüz olaylarını konu alan araştırmalarda, kitlesel tecavüzün, çoğunlukla askeri üstünlük sağlamış tarafın, saldırgan ırkçı dürtülerle zaferlerini ilan etmenin ve karşı tarafı aşağılamanın bir ifadesi olarak gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Bosna'da ki savaşa vicdani retçilerle birlikte direnen ve kadınlar icin kurulan SOS hattında çalışan Stasa Zajovic, Türk insan haklari savucularına aktardığı gözlemlerinde, Sırp askerlerinin yalnızca Müslüman ve Hırvat kadınlarına değil, Sırp kadınlarına da tecavüz ettiklerini belirtti. Zajovic'in anlattıklarından bir bölum özetle şöyle:

"Sırplar önce 'düşmanlarının' kadınlarına tecavüz ettiler. Bu yetmeyince kendi milletinin kadınlarına yöneldiler. Ancak, tecavüzü sadece askerler yapmadı; Sırp ve Müslüman komşular kavga bile etmeden yıllarca birlikte yaşarken, Sırp ordusunun zafer haberleri gelmeye başlayınca, sivil erkekler de komşuları olan Müslüman kadınların evlerine zorla girip tecavüz ediyorlardı."

bkz: Comfort women

Hiç yorum yok: