15 Ağustos 2008 Cuma

comfort women


''Askerleri eğlendiriyorlardı''

'Comfort women', yani 'rahatlatan kadınlar' II. Dünya Savaşı sırasında Japonların fuhuşa zorladıkları Asyalı kadınlara verdikleri isim.

Savaşan askerleri eğlendirmek için fuhuş yaptırılan kadınlar, Asya'daki cephelerde açılan genelevlerde çalıştırılıyordu. Uygulamayla, işgal ettikleri bölgelerde kadınlara tecavüz etmelerini mümkün olduğunca önlemek için askerlerin cinsel ihtiyaçlarını bu şekilde gidermeleri amaçlanmıştı.

Kayıtlardan, II. Dünya Savaşı sırasında çok yaygın olan bu uygulamanın II. Dünya Savaşı'ndan önce de Japon ordusu tarafından yapıldığı anlaşılıyor. Önceleri 'profesyonel' Japon fahişeler cephelere götürüldü, ancak bu kadınların birçoğunun hastalıklı olduğu ve hastalıkların askerler arasında hızla yayıldığı görülünce, 'sıradan' kadınlar kaçırılıp fuhuşa zorlanmaya başlandı. Tarihçiler, çoğu çocuk yaşta, 80 bin ile 200 bin kadının bu şekilde fuhuşa zorlandığını tahmin ediyor.

'Comfort women'ların yüzde 80'ini Koreliler oluşturuyordu, fakat Çinli, Tayvanlı, Endonezyalı ve Filipinli kadınlar da seks kölesi olarak çalıştırıldı.

***
'Comfort women'ların yaşadığı dramı konu alan bi film izlemiştim yıllar önce trt1' de, şimdi ismini bile hatırlamıyorum. Nette biraz araştırdım içinde Comfort Women geçen tek film ''A Cry For Justice'' ancak film hakkında hiç bi kaynak bulamadım.

Toplama kamplarındaki kadınlar ölesiye şartlar altında ve öylesine işkencelere maruz kalıyorlardı ki bir çok kadın yaşamını devam ettirebilmek, ilaçlarını düzenli olarak alabilmek, belki yaşıyordur umudu ile ailelerine kavuşabilmek için rahatlatıcı kadın olmayı -aslında bir kere ölmektense her gün ölmeyi- kabul ediyorlardı.

Hiç yorum yok: