16 Eylül 2008 Salı

Pink Floyd'un klavyecisi öldü


Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük müzik grupları arasında gösterilen Pink Floyd'un kurucu üyelerinden Richard Wright, 65 yaşında öldü.


Grubun klavyecisi Richard Wright, Pink Floyd'un en çok bilinen albümlerinden The Dark Side of the Moon ve Wish You Were Here'daki bazı şarkıların söz yazarı ya da bestecisiydi.

"Us And Them" ve "The Great Gig In The Sky", sözlerini Richard Wright'ın yazdığı şarkılardan ikisi.

Richard Wright'ın sözcüsü, müzisyenin, "kansere karşı verdiği kısa bir mücadele sonrası" yaşama veda ettiğini duyurdu.




**Wright, Pink Floyd'un üyelerinden Roger Waters ve Nick Mason'la kolejde tanışmış, onların Sigma 6 adlı grubuna katılmıştı.

Sigma 6 daha sonra Syd Barrett'ın da katılımıyla, Pink Floyd'a dönüşmüştü.

1968'de Syd Barrett'ın yerini David Gilmour almış; Pink Floyd da özellikle, 1973'te piyasaya çıkan Amerika Birleşik Devletleri'nde ve 10 yıldan uzun süre en çok satan albümler listesinde kalan The Dark Side Of The Moon adlı albümle, dünya çapında ün kazanmıştı.

Richard Wright 1980'li yılların başında kısa bir süre için Pink Floyd'dan ayrılarak, kendi grubunu kurmuş; 1987'deki "A Momentary Lapse of Reason" albümüyle yeniden Pink Floyd'a dönmüştü.

1981'de Roger Waters'ın gruptan ayrılmasının ardından, Richard Wright, Dave Gilmour ve Nick Mason'la birlikte Pink Floyd adıyla albümler çıkarmaya ve turnelere çıkmaya devam etmişti.

Pink Floyd'un son albümü The Division Bell 1994'te çıkmıştı.

Grubun 1968 sonrasındaki çekirdek kadrosu Roger Waters'ın da katılımıyla 2005'te, Londra'daki Hyde Park'ta Live 8 konserleri çerçevesinde 24 yıl sonra ilk kez bir araya gelmişti.

Richard Wright'ın ölümü sonrası, Hyde Park'taki Live 8 konseri tarihe, "bu dörtlünün son konseri" olarak geçecek.


Hoşçakal çılgın klavyeci..

1 yorum:

lilac wine dedi ki...

Dün akşam öğrendim bende. Ray Manzarek ten sonra en sevdiğim klavyeciydi.