10 Eylül 2008 Çarşamba

Massive Attack




Trip Hop / Elektronica / Down Tempo tarzında müzik yapan grup 1987’de kuruldu. «Any Love» isimli ilk single 1988’de pisasaya sürüldü. Massive Attack birçok ünlü isimle ortak çalışmalarda bulunmuş, birçok remix yapmış ve birçok film için soundtrack hazırlamıştır.
Massive Attack, Miles Johnson ve Nellee Hooper’ın da yer aldığı THE WILD BUNCH gubunun sona erdirilmesiyle ortaya çıkmıştır. The Wild Bunch 1980’lerin başından beri varlığını sürdürmekte olan epey nam salmış dj gurubuydu ve as’ları Daddy G. ve Mushroom’du. Bu iki isim 3D’yi de alarak Massive Attack’i kurdular… Ardından Tricky gruba dahil oldu.
Massive Attack şanda sadece bir kişiden oluşmakta 3D (Robet del Naja). 3D artık yoluna tek başına devam etmekte. Ve 3D has kurucu olduğu Massive Attack itibarının haklı, aynı zamanda tek sahibi.

Daha elektronik müzik filizlenmemişken, Massive Attack; trip hop’ı gümüş tepsiyle sundu. Müzik severler müzik adına yapılabilecek herşeyin yapıldığını düşünürken Massive Attack’in «Blue Lines» albümü çıka geldi… Electronic tınılar içermesine rağmen bunun adını koyamadık, ve anladıkki bu Massive Attack tarzıydı. Bunu hiç değiştirmediler, bunun için Massive Attack denince «Çok farklı hep aynı» dedik.

Politik ve gündemi takip eden duruşlarını müzikleriyle harmanlayan Massive Attack; sürekli konuk sanatçılarla çalışmalarını sürdürerek kolektif anlayışlarının altını çizmiştir. Yaptıkları hiçbir albüm itibarlarını zedelemedi. Hatta, onları hep bir adım daha öteye taşıdı. Müzikal zıtlıkları olan tınıları ve etkilendikleri her şeyi mükemmel bir ölçüyle sunabilme özellikleri onları yepyeni bir türün yaratıcısı yaptı. (trip hop)!… Dub groove’ları, funky parçaları, hip hop esansları ve ilginç sample’larıyla Massive Attack’in müziği, kişiyi farklı bir yoldan seyehate çıkaran, karanlık ve sinematik bir nitelik taşır. Bu özelliği yüzünden olsa gerek; kendisinden sonra gelen Portishead, Sneaker Pimps, Beth Orton ve hatta Tricky gibi trip hop denince akla gelen isimlere kaynak olmuştur.

Elektronik müziğin bir bütün olarak temel ilham kaynağını oluşturan modern şehirler ve onların hayalet ruhları, kültür kalabalıkların karakterlerini yansıttıkları mükemmel bir kompozisyon olarak görülebilir. Mimarisi, iklimi, bitki örtüsü, din, dil ve alışkanlıkları, bu portredeki notalardan sadece belli başlıları. Şehirler, Massive Attack’e de en büyük ilhamı veren şeylerin başında geliyor. Spesifik olarak da memleketleri Bristol tabii. Her şehrin kendine ait bir karakteri olduğu gibi, kendine ait bir sesi var. Ve Bristol Sound’u denen şeyin bayrağını taşıyan da Massive Attack’tir. Bu karakterli olma durumu müzik dünyası içinde çok saygı gören bir özellik. Massive Attack de müzikal anlamda ne kadar değişir ve ne kadar farklı yerlere kök salarsa salsın, kendi karakterinden asla ödün vermiyor. Çünkü her ne kadar trip hop denen şeyi icat ettiyse de, artık onları anlatırken bu gibi sınıflandırmalarla cebelleşmek zorunda değiliz. Sadece Massive Attack demek yeterli. Çünkü trip hop’ın tanımında Massive Attack var ve bu tarz Massive Attack tarzıdır.

Hiç yorum yok: