22 Aralık 2008 Pazartesi

Bayim olur musun? :p

Girişimciler krize rağmen boş durmuyor. Bu yıl 6'ıncısı düzenlenen "Bayim Olur musun? Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı" sıradışı girişim fikirlerine ev sahipliği yapıyor. 25 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen fuarda ABD'nin ünlü içeceği smoothies, sadece bir iki malzeme ilavesi ile evde kolayca hazırlanan çiğ köfte ve bir Türk girişimcinin yabancı ortağı ile yarattığı "patates cumhuriyeti" fuardaki ilginç örneklerden sadece birkaçı... Media Force Fuarcılık ve Türkiye Franchising Derneği (UFRAD) işbirliği ile CNR Expo Center'de düzenlenen "Bayim Olur musun? 6. Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı"nın Türkiye'nin 600 yerli ve 200 yabancı markayla dünyayla boş ölçüşebilecek bir duruma geldiğini söyleyen Türkiye Franchising Derneği Genel Başkanı Mustafa Aydın, "Küresel krizin Türkiye'yi içine çektiği bir dönemde iç dinamikleri yapıcı kullanarak bu süreci atlatabiliriz. UFRAD yaptığı çalışmalarla markanın önemini anlatmaya çalışıyor. Çünkü kriz ortamında markalar çok daha rahat ayakta kalabilecek. Franchising ilgi görmesi gereken markaları ön plana çıkaran ve orta ölçekli yatırım yapmak isteyenlere imkân tanıyan bir sistem" diye konuştu.

Döneri espriyle sundu krizden büyüyerek çıkıyor

Eğlenceli fast food fikriyle yola çıkan Türk usülü fast food restoranı Hamudu, krize rağmen büyümeye kararlı. Nişantaşı ve Gayrettepe'de şubeleri bulunan şirketin ortaklarından Atilla Ozan, 5 yıl içinde 35 şubeye ulaşma hedeflerinin olduğunu söyledi. Kriz döneminde satışlarında artış olduğunu söyleyen Ozan, "Şubelerimizin bulunduğu yerlerde bize rakip olan firmaların fiyatları daha yüksek olduğundan onlardan bize bir yönelme oldu. İstanbul Ulus'ta da kısa bir süre içinde yeni bir şubemiz açılacak" dedi. Ozan, markanın logosu olarak kullanılan karikatürlerin Penguen'in karikatüristi Emrah Ablak tarafından yapıldığını belirtti. Şirket, franchising bedeli olarak 20 bin dolar talep ediyor. Hamudu şubesi açmanın toplam yatırım maliyeti 90-100 bin YTL arasında değişiyor.

ABD'li Maui Wowi Türkiye'de fabrika kuracak

İlk defa yurtdışına açılma kararı veren Amerika'nın ünlü içeceği smoothies (süt, yoğurt ve meyve karışımlarıyla hazırlanan bir içecek) markalarından Maui Wowi, Türkiye pazarına fabrika kurma planları ile adım attı. Türkiye'yi Maui Wowi'nin Ortadoğa ve Avrupa merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Maui Wowi Strateji ve Planlama Müdürü Ceyhun Coşkun, "Türkiye'de üretimin yapılarak buradan Arap ülkelerine ve Avrupa'ya dağılması masraflarımızı azaltıp kâr marjımızı artıracağı için gelecek yıl fabrika kurmayı planlıyoruz" diye konuştu. 5 yıl içinde 50 mağaza, 200 hareketli kart açmayı planlayan şirket, turistik yerlere öncelik veriyor. Kioks veya hareketli satış noktası olarak tabir edilen satış modelinin ortalama yatırım bedeli 35-40 bin YTL civarında. Mağaza için ise 35 bin lira franchise bedeli talep ediliyor.

Çiğ köfte gibi Türk lezzetlerini pakete taşıdı

Yaklaşık 28 yıldır çiğ köfte işini yapan Mehmet Yaşar Yılmaz, Türkiye'nin ilk paketli hazır çiğ köfte ve kısırını üretti. Çiğ köftenin lezzetli ve sağlıklı olması için yoğrulmasının hemen ardından yenmesi gerektiğini söyleyen Yerel Lezzet Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, bu fikirden hareketle paketli çiğ köfte üretimine girdiklerini ifade etti. Paketin içine tüm malzemelerin olduğunu çiğ köfteyi hazırlamak için sadece bir bardak su, 250 gram et veya haşlanmış patates gerektiğini aktaran Yılmaz, önümüzdeki günlerde hazır mercimek köftesi ve içli köfte üreteceklerini anlattı. Yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırımla Tarabya'da üretim tesisi kurduklarını dile getiren Yılmaz, günlük 8 ton üretim yaptıklarını 2009'da bu rakamı 3 kat artırmayı hedeflediklerini söyledi. Yurtdışından talep olduğunu vurgulayan Yılmaz, Almanya ve Kanada'yla görüştüklerini aktardı.

Patates cumhuriyeti Türkiye'de büyüyecek

Patatesin dünyanın en çok sevilen yiyeceklerinden biri olduğunu düşünen girişimci Erdal Dalkılıç ve ortağı David Game, farklı bir projeye imza atarak Potato Republic'i yani Patates Cumhuriyeti'ni kurdu. Sadece patates yemeklerinin satıldığı markanın İstanbul'da 2 şubesi var. 2010'a kadar 10 şube açmak istediklerini söyleyen Erdal Dalkılıç, Türkiye'nin ardından Rusya ve Orta Avrupa ülkelerinde büyüyeceklerini belirtti. Restoranda kumpirin yanı sıra sosisli patates potşiş gibi farklı ürünler de olduğuna dikkat çeken Dalkılıç, Türk damak tadına uygun patates yemekleri üretmek için Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını dile getirdi. 35 metrekarelik bir Potato Republic şubesinin yatırım maliyeti 50-60 bin dolar arasında değişiyor. Franchise bedeli olarak 15 bin dolar talep ediliyor.

Hiç yorum yok: