8 Şubat 2013 Cuma

binge eating nedir?

berbat bir hastalık. Aslında bunun gibi iki hastalık var.

Compulsive Eating Disorder: Yani "Zorlayıcı Yeme Bozukluğu", bu hastalığa sahip olan kişi sürekli ve sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı hissediyor. Örneğin bir çikolata yiyor, salona oturuyor ama rahat edemiyor, gidip bir tane daha yiyor. Sonra sokağa çıkıyor, bakkalın önünden geçerken bir bisküvi alıyor ve yiyor.

Binge Eating Disorder: Aşırı yeme bozukluğuna sahip bir kişi ise yemeğe başladığı an kendisini asla frenliyemiyor. Ancak midesi yediklerinden iyice şişip karın kaslarına baskı yaparak dayanılmaz ağrılar oluşturmaya başladığı an (mecburen) durabiliyor. Bu hastalığa sahip kişilerin bazen bir günde 30.000, hatta 50.000 kalori tükettiği oluyor.

Her iki hastalığa sahip kişiler ikide bir yemek yiyor ve patlayana kadar yiyor. Sanırım anladınız.

Şimdi biri beni bu beladan kurtarsın!


Aşırı Yeme Sendromu


Kilo problemi olan hastaların büyük bir grubu tekrarlayan “tıkınırcasına yeme” ya da “kontrolü kaybederek yeme” dönemleri yaşar. Tıkınırcasına yeme sendromunda ne yenildiğinin ve ne kadar yenildiğinin kontrolü kaybolur.

·          Herzamankinden hızlı ve fazla yenir
·          Patlayacakmış hissi yaşanana kadar yenmeye devam edilir.
·          Fiziksel açlık çekilmemesine rağmen oldukça çok miktarda yenir.
·          Tıkınırca yerken utanma duygusu eşlik ettiği için genelde yalnız yenir.
·          Aşırı yemeden sonra suçluluk duygusu, iğrenme ve depresif bir durum görülür.
   
Eğer yukarıda sayılanlar sıkça tekrar ediyorsa kilo problemi ile birlikte ya da kilo problemi olmaksızın  Tıkınırcasına Yeme Bozukluğundan bahsedilebilir.

Görülme Sıklığı
Tıkınırcasına yeme  bozukluğu son zamanlarda tanısı konulan ama en yaygın yeme bozukluklarından biridir. Obezlerin yüzde 20'sinde görülmekle birlikte, kilosu normal kişilerdeki görülme sıklığı da azımsanmayacak kadar çoktur. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha fazladır. Genç yaştan beri diyet yapanlarda ve yo-yo diyeti (sık sık kilo alıp verme) yapanlarda daha sık görülmektedir.

Tıkınırcasına yeme davranışına şunlar neden olabilir:

·          Hoş olmayan duygudurumları: Kaygı, sıkıntı gibi olumsuz duygular ve depresyon en temel nedenidir.
·          Çok uzun aralıklarla çok az yemek: Bu durum fizyolojik mahrumiyet yaratarak kişiyi aşırı yemeye iter.
·          Aşırı sıkı diyetlere uymayı denemek: Mükemmeliyetçi bir tutum takınmak, kaçamakları ya hep ya hiç ilkesiyle değerlendirmek ve bir kere kaçamak yapınca diyeti terk etmek gerektiğine inanç tıkınırcasına yeme davranışını tetikler.

   Bu tip yeme dönemlerini durduracak yöntemler şu başlıklarla açıklanabilir:

·          Yeme stili oluşturmak. Yiyeceklerin nerede ve nasıl yeneceği önemlidir. Yeme üzerinde kontrol sağlanmasına yardımcı olur. Bu nedenle evde veya iş yerinde önceden belirlenen bir yer yemek yeme yeri olmalıdır. Böylece kişi bu yerin dışında yediği zaman atıştırma yaptığının farkına vararak zamanla kontrolünü arttıracaktır.
·           
·          Kaçınılan Yiyecekleri Yeme Listesine Eklemek . Eğer yiyecekleri “iyi yiyecek” ve “kötü yiyecek” olarak ayırıyorsanız ve asla “kötü yiyecekler”i seçmemeye eğilimliyseniz“ya hep ya hiç” düşünme stiline sahipsiniz demektir. Bu tip bir diyet katı ve kolay kırılır. Herhangi bir kuralı yıkma durumu algılandığında ise aşırı yeme davranışı ortaya çıkar.Eğer bu tip bir problem yaşıyorsanız aşamalı olarak yemek seçmeli ve kaçındığınız yiyecekleri zamanla listenize koymalısınız. Hiçbir yiyeceğin sakıncalı olmadığını bilmeli ve istediğiniz yiyeceklerden az miktarda yeme konusunda kendinize izin vermelisiniz.

·          Tıkınırca Yemeye Yol Açan Nedenleri Keşfetmek.  Tıkınırcasına yeme durumu söz konusu olduğunda, ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi, yerken ne hissettiğinizi ve son günlerde neler yaşadığınızı not alın. Not almanız sizi nelerin tetiklediğini fark etmenize yardımcı olacaktır. Bununla birlikte asıl problemi nasıl çözebileceğinize dair bir plan yapabilirsiniz. Gerektiğinde psikoloğunuzdan bu konuyla ilgili destek alabilirsiniz.
"kendinizi mutsuz hissettiğinizde yemek yiyerek keyif bulmaktan biraz farklı bir durum maalesef. yedikçe keyif değil kalorilerle beraber bünyeme bir de agresyon yüklediğim bir eylem bu. kendime, hayatıma, aileme, seçimlerime, başarısızlığıma, bedenime, herşeye bir agresyon hali ve sonunda da hepsine zarar verme amacıyla daha da çok tıkınmak. kendine vücudunun artık kabul etmek istemediği kadar çok besini, hem de hiç bir keyif amacı gütmeden tıkmak. en acıklısı da "kiloma biraz dikkat edeyim" deyip önünüze çıkan gerçekten sevdiğiniz leziz yemekleri yemeyip, bir kaç saat sonra gelen atakla; günlerdir birileri üşendiği için çöpe gitmemiş artıkları mideniz isyan etse de yemek borusundan yolculuğa uğurlamaktır. "

Hiç yorum yok: