19 Ekim 2010 Salı

Yumurta Üretiminde Dünyada İlk 10 Ülke Arasına Girebilmeyi Hedefliyoruz

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “Türkiye'de yılda 14 milyar adet yumurta üretiliyor ve dünya yumurta üretiminde 11. sırada bulunuyoruz. Hedefimiz yumurta üretiminde Türkiye'nin ilk 10 ülke arasında yer almasını sağlamak” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği tarafından organize edilen ''Dünyanın en büyük omleti''(110 bin adet yumurtayla) rekor denemesinin yapıldığı CEPA AVM önündeki etkinliğe katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Eker, verilen destekler sonucunda yumurta ve beyaz et üretiminin ve ihracatının arttığını söyledi.


Türkiye’nin yılda 14 milyar adet yumurta üretimi dünyada 11. sırada bulunduğunu kaydeden Bakan Eker, “Hedefimiz yumurta üretiminde Türkiye’nin ilk 10 ülke arasında girmesini sağlamak. Türkiye’nin yumurta ihracatı da son 8 yılda 31-32 milyon adetten, 1,2 milyar adete ulaştı. Kişi başına yıllık yumurta tüketimimiz de 175-180 adet düzeyinde gerçekleşiyor ve bunu 200 adete çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Bakan Eker, yumurtanın ''cüsesine göre çok değerli bir gıda maddesi'' olduğunu belirterek, 50-60 gramlık bir yumurtada insanın ihtiyaç duyduğu her türlü besin maddesinin bulunduğunu kaydetti. Uzun yıllar yumurtaya ''haksızlık yapıldığını'', yararları gözardı edilerek neredeyse zararlı ilan edildiğini belirten Bakan Eker, ''Nihayet yapılan araştırmalar sonunda tıp doktorları yumurtanın itibarını iade etti. Kalp hastaları için zararlı değil yararlı olduğu ortaya çıktı” dedi.

Hiç yorum yok: